Zanieczyszczenie środowiska, chroniczny stres, niezdrowe odżywianie i nieodpowiednia pielęgnacja- to główne przyczyny problemów skórnych.

Alergia, egzema, nadmierne przetłuszczanie się skóry, niedoskonałości- z tymi przypadłościami borykamy się coraz częściej. Mało tego, uważany niegdyś za problem wyłącznie nastolatków trądzik, dotyka obecnie osoby dorosłe, nawet do 50 roku życia.

Niezależnie od wieku i płci kondycję skóry znacznie poprawi zmiana codziennych nawyków żywieniowych. Zdrowa skóra to skóra nawilżona i odżywiona od środka. Aby była piękna i pełna blasku, powinniśmy każdego dnia dostarczać jej solidną dawkę czystej wody, witamin, minerałów i antyoksydantów.

Najlepszym ich źródłem są świeże owoce i warzywa. Sprawdź, które owoce pomogą wygrać z niedoskonałościami cery.

Arbuz

Arbuz

Ten smaczny soczysty owoc jest uważany przez wielu z nas wyłącznie za źródło żywej wody. Oczywiście strukturyzowana woda zawarta w nim zawarta, wpłynie bardzo korzystnie na wygląd cery, ponieważ nawilży ją od środka.

Nawodniona skóra jest elastyczna, napięta, nie łuszczy się, jest bardziej odporna na infekcje bakteryjne i grzybicze, a wszelkie niedoskonałości goją się znacznie szybciej.

Jednak arbuz kryje w sobie również całe mnóstwo składników zbawiennych dla zdrowia naszej skóry.

Stanowi bogate źródło likopenu- czerwonego barwnika, który jest silnym antyoksydantem.

Zawiera też takie przeciwutleniacze jak luteina i beta-karoten. Jego codzienne spożywanie przyczyni się do redukcji wszelkich stanów zapalnych w organizmie, przyspieszy gojenie się wykwitów skórnych oraz drobnych ranek. Jest on także prawdziwym pogromcom zmarszczek.

Ponadto zawiera witaminy A, C, B1, B2 oraz B6, które są kluczowe w walce z chorobami skóry. Owoc ten jest również bogaty w związki mineralne- potas, miedź, żelazo, magnez, mangan, wapń i fosfor.

Agrest

Agrest

Ten niedoceniany i trochę zapomniany owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Warto po niego sięgać, zwłaszcza w okresie letnim, chociaż również w zimnie możemy go kupić w formie mrożonej.

Dzięki wysokiej zawartości cennej witaminy A agrest wpływa korzystnie na procesy regeneracyjne zachodzące w skórze, pomaga przy uporczywym trądziku, ale również egzemie na tle alergicznym i takich problemach, jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS).

Dzięki regularnemu spożywaniu agrestu możemy się spodziewać poprawy kolorytu cery, zaleczenia stanów zapalnych, ujędrnienia skóry i opóźnienia procesów starzenia.

W agreście znajdziemy też żelazo, magnez, fosfor i wapń, które nie tylko poprawią stan skóry, ale również wzmocnią kości i mięśnie, wspomogą układ odpornościowy i zapobiegną anemii.

śliwka polski superfood

Śliwki

Nie bez powodu śliwkę nazywa się naszym polskim złotem. To prawdziwy rodzimy superfood, który warto włączyć do swojej codziennej diety. W sezonie postarajmy się jadać każdego dnia co najmniej 5 świeżych śliwek, a w okresie jesienno- zimowym sięgajmy po mrożone owoce, które możemy dodać do owsianki czy koktajlu.

Śliwki to wspaniałe owoce dla osób borykających się z problemami cery trądzikowej, ale mogą one zdziałać cuda, jeśli zmagamy się z pajączkami i sińcami. Jeśli więc cera naczyniowa sprawia Ci coraz więcej kłopotów, pora zadbać o naczynia krwionośne.

Pomoże Ci w tym niewątpliwie włączenie do jadłospisu śliwek, które są bogatym źródłem witaminy C i K- związków kluczowych dla uszczelnienia i wzmocnienia włosowatych naczyń krwionośnych.

Ponadto śliwki zawierają takie składniki niezbędne dla zdrowia skóry jak witamina A, E oraz B6, a także minerały: magnez, żelazo, wapń i potas. Stanowią one też bogate źródło polifenoli oraz błonnika pokarmowego. Skutecznie walczą z procesami zapalnymi w organizmie i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Arbuzy, śliwki, agrest, ale również inne owoce takie jak jabłka, jagody, borówki, banany, pomarańcze, cytryny, wiśnie, czereśnie, morele czy brzoskwinie zawierają wszystkie składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i pięknego wyglądu skóry. Warto więc sięgać po nie codziennie.

Zastąpmy nimi słodycze. Rafinowany cukier zawarty w drożdżówkach, ciastkach i innych wyrobach cukierniczych niekorzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, sprzyja rozwojowi stanów zapalnych skóry i przyspiesza procesy starzenia skóry. Za to owoce, które są równie słodkie i pyszne, to bardzo bogate źródło składników zbawiennych nie tylko dla naszej skóry, ale całego organizmu.