Kategorie: Owoce

3 owoce, które szybko poprawią kondycję skóry

Zanieczyszczenie środowiska, chroniczny stres, niezdrowe odżywianie i nieodpowiednia pielęgnacja- to główne przyczyny problemów skórnych.

Alergia, egzema, nadmierne przetłuszczanie się skóry, niedoskonałości- z tymi przypadłościami borykamy się coraz częściej. Mało tego, uważany niegdyś za problem wyłącznie nastolatków trądzik, dotyka obecnie osoby dorosłe, nawet do 50 roku życia.

Niezależnie od wieku i płci kondycję skóry znacznie poprawi zmiana codziennych nawyków żywieniowych. Zdrowa skóra to skóra nawilżona i odżywiona od środka. Aby była piękna i pełna blasku, powinniśmy każdego dnia dostarczać jej solidną dawkę czystej wody, witamin, minerałów i antyoksydantów.

Najlepszym ich źródłem są świeże owoce i warzywa. Sprawdź, które owoce pomogą wygrać z niedoskonałościami cery.

Arbuz

Ten smaczny soczysty owoc jest uważany przez wielu z nas wyłącznie za źródło żywej wody. Oczywiście strukturyzowana woda zawarta w nim zawarta, wpłynie bardzo korzystnie na wygląd cery, ponieważ nawilży ją od środka.

Nawodniona skóra jest elastyczna, napięta, nie łuszczy się, jest bardziej odporna na infekcje bakteryjne i grzybicze, a wszelkie niedoskonałości goją się znacznie szybciej.

Jednak arbuz kryje w sobie również całe mnóstwo składników zbawiennych dla zdrowia naszej skóry.

Stanowi bogate źródło likopenu- czerwonego barwnika, który jest silnym antyoksydantem.

Zawiera też takie przeciwutleniacze jak luteina i beta-karoten. Jego codzienne spożywanie przyczyni się do redukcji wszelkich stanów zapalnych w organizmie, przyspieszy gojenie się wykwitów skórnych oraz drobnych ranek. Jest on także prawdziwym pogromcom zmarszczek.

Ponadto zawiera witaminy A, C, B1, B2 oraz B6, które są kluczowe w walce z chorobami skóry. Owoc ten jest również bogaty w związki mineralne- potas, miedź, żelazo, magnez, mangan, wapń i fosfor.

Agrest

Ten niedoceniany i trochę zapomniany owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Warto po niego sięgać, zwłaszcza w okresie letnim, chociaż również w zimnie możemy go kupić w formie mrożonej.

Dzięki wysokiej zawartości cennej witaminy A agrest wpływa korzystnie na procesy regeneracyjne zachodzące w skórze, pomaga przy uporczywym trądziku, ale również egzemie na tle alergicznym i takich problemach, jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS).

Dzięki regularnemu spożywaniu agrestu możemy się spodziewać poprawy kolorytu cery, zaleczenia stanów zapalnych, ujędrnienia skóry i opóźnienia procesów starzenia.

W agreście znajdziemy też żelazo, magnez, fosfor i wapń, które nie tylko poprawią stan skóry, ale również wzmocnią kości i mięśnie, wspomogą układ odpornościowy i zapobiegną anemii.

Śliwki

Nie bez powodu śliwkę nazywa się naszym polskim złotem. To prawdziwy rodzimy superfood, który warto włączyć do swojej codziennej diety. W sezonie postarajmy się jadać każdego dnia co najmniej 5 świeżych śliwek, a w okresie jesienno- zimowym sięgajmy po mrożone owoce, które możemy dodać do owsianki czy koktajlu.

Śliwki to wspaniałe owoce dla osób borykających się z problemami cery trądzikowej, ale mogą one zdziałać cuda, jeśli zmagamy się z pajączkami i sińcami. Jeśli więc cera naczyniowa sprawia Ci coraz więcej kłopotów, pora zadbać o naczynia krwionośne.

Pomoże Ci w tym niewątpliwie włączenie do jadłospisu śliwek, które są bogatym źródłem witaminy C i K- związków kluczowych dla uszczelnienia i wzmocnienia włosowatych naczyń krwionośnych.

Ponadto śliwki zawierają takie składniki niezbędne dla zdrowia skóry jak witamina A, E oraz B6, a także minerały: magnez, żelazo, wapń i potas. Stanowią one też bogate źródło polifenoli oraz błonnika pokarmowego. Skutecznie walczą z procesami zapalnymi w organizmie i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Arbuzy, śliwki, agrest, ale również inne owoce takie jak jabłka, jagody, borówki, banany, pomarańcze, cytryny, wiśnie, czereśnie, morele czy brzoskwinie zawierają wszystkie składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i pięknego wyglądu skóry. Warto więc sięgać po nie codziennie.

Zastąpmy nimi słodycze. Rafinowany cukier zawarty w drożdżówkach, ciastkach i innych wyrobach cukierniczych niekorzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, sprzyja rozwojowi stanów zapalnych skóry i przyspiesza procesy starzenia skóry. Za to owoce, które są równie słodkie i pyszne, to bardzo bogate źródło składników zbawiennych nie tylko dla naszej skóry, ale całego organizmu.

admin

Udostępnij
Opublikowano
admin

Nowe tematy

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowań?

Większość ludzi od czasu do czasu doświadcza przeziębienia lub grypy. Istnieją jednak pewne sprawdzone sposoby zmniejszenia prawdopodobieństwa zarażenia. Chociaż większość…

6 miesięcy temu

Czy w ciąży można bezpiecznie latać samolotem?

Wiele kobiet będących w stanie błogosławionym zastanawia się nad tym, czy w ich przypadku podróż samolotem na pewno będzie bezpieczna…

6 miesięcy temu

Trądzik – dieta i jej wpływ na stan skóry

Problemy skórne – wypryski, trądzik to zmartwienie osób w różnym wieku. Zła dieta, zanieczyszczone powietrze, stres i używki powodują, że…

7 miesięcy temu

Czego nie musisz (już) robić, kiedy jesteś weganinem?

Kiedy przechodzisz na dietę roślinną, możesz nagle poczuć się przytłoczony liczbą obowiązków, które stawia przed tobą taka dietetyczna transformacja. Nie…

7 miesięcy temu

Sól w diecie – nie taka straszna, jak ją malują

Sól od zawsze stanowi istotny składnik naszej diety. To ona była jednym z pierwszych kruszców, które stanowiły rodzaj swoistego pieniądza:…

7 miesięcy temu

Refluks i zgaga – jak poradzić sobie z problemem?

Na początek krótkie wyjaśnienie, czym jest refluks i zgaga. Pojęcia bowiem są często mylone. Za obie dolegliwości odpowiadają problemy ze…

7 miesięcy temu