Stan naszej skóry odzwierciedla stan naszego zdrowia i samopoczucia. Dieta i sposób odżywiania ma duże znaczenie dla naszego wyglądu i zdrowia. Niewłaściwie skomponowana może w negatywny sposób odbić się na naszym wyglądzie, stanie zdrowia czy jakości i długości życia.

Konserwanty, polepszacze smaków, substancje spulchniające, sztuczne barwniki to składniki dodawane do wysoko przetworzonej żywność. Tego typu produkty dostarczają organizmowi tzw. pustych kalorii, działają niekorzystnie na układ pokarmowy i przyczyniając się do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Konserwowana żywność jest tania i ogólnie dostępna, jednak wartości odżywcze tych produktów nie pokrywają dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały.

Dodawanie konserwantów do żywności jest w dzisiejszych czasach niezbędne. Konserwanty przedłużają świeżość produktu i zabijają szkodliwe mikroorganizmy powodujące szereg różnych chorób w tym zatrucia pokarmowe.

Ograniczając wysoko przetworzoną żywność i wprowadzając, świeże naturalne produkty dostarczamy, organizmowi cennych substancji odżywczych i nie zatruwamy niepotrzebnie organizmu. Minimalizujemy też ryzyko wystąpienia alergii, jakie może się pojawić na skutek szkodliwych substancji zawartych w przetworzonej żywności.

Konserwanty i alergia pokarmowa

Konserwanty w żywności są dzisiaj niezbędne, dodawane do przetworów, wędlin, gotowych dań itp. przedłużają termin przydatności do spożycia i zabijają szkodliwe bakterie. Jednak skutkiem ubocznym konserwantów jest alergia i uczulenie.

Alergia pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych – choroba spowodowana jest często konserwantami, sztucznymi barwnikami i polepszaczami używanymi w przemyśle spożywczym.

Związki wywołujące alergię pokarmową to m. in. tartrazyna (E102), benzoesan sodu (E211), ester kwasu p-hydroksybenzoesowego, bifenyl, słodziki i barwniki. Wszystkie te substancje znajdują się w konserwowanej żywności np. w dżemach, winach, majonezie, napojach, suszonym mięsie itp.

Alergia pokarmowa – objawy

Alergia pokarmowa często pojawia się zaraz po zjedzeniu produktu zawierającego uczulający alergen. Świąd, wysypka, łzawienie oczu, obrzęk, kichanie, chrypka – już minimalna ilość produktu może wywołać taką reakcję alergiczną.

Osoby z delikatnym przewodem pokarmowych, alergią lub nietolerancją pokarmową powinny bardzo ostrożnie dobierać produkty i całkowicie zrezygnować z gotowych dań typy fast-food.

Dieta osób uczulonych na różnego rodzaju konserwanty powinna zawierać jak największą ilość świeżych naturalnych produktów, warzyw i owoców. Świeża pozbawiona konserwantów żywność i przygotowywane samodzielnie posiłki pomogą zminimalizować ryzyko wystąpienia podrażnienia przewodu pokarmowego i alergii.

Stan naszej skóry włosów i paznokci często odzwierciedla stan naszego zdrowia. Dziwna wysypka, uczulenie, złe samopoczucie mogą sygnalizować niedobór pewnych składników pokarmowych lub alergię wywołaną konserwantem występujących w danym produkcie spożywczym.

Czytając składy podane na opakowaniach produktu i rezygnując, z wysoko przetworzonej żywności minimalizujemy, ryzyko i objawy związane z alergią pokarmową.