Na początek krótkie wyjaśnienie, czym jest refluks i zgaga. Pojęcia bowiem są często mylone. Za obie dolegliwości odpowiadają problemy ze strony układu pokarmowego. Aby prawidłowo zdiagnozować chorobę, należy udać się do lekarza, który zleci wykonanie badania jego górnego odcinka – gastroskopię

Refluks a zgaga

Refluks to zespół czynników, które powodują wracanie treści żołądkowej do przełyku. Wraz z jedzeniem cofa się również kwas solny i enzymy trawienne.

Powoduje to ból i pieczenie w mostku, a także kwaśny posmak w ustach. I to jest właśnie zgaga.

Potrafi utrzymywać się od kilku minut do kilkunastu godzin a nawet kilku dni. Zgaga ma tendencję do promieniowania i morze powodować ból w nadbrzuszu. Innymi słowy, refluks to choroba, zgaga to jeden z jej objawów.

Zgaga

Przyczyny

Zgaga pojawia się po spożyciu konkretnych posiłków. Najczęściej po ciężkostrawnych potrawach. Nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i stres to główne czynniki powodujące zgagę. Jeśli pojawia się sporadycznie to jest najczęściej efektem przejedzenia lub niestrawności.

Jeśli jednak pieczenie pojawia się regularnie, wtedy istnieje podejrzenie choroby refluksowej. Chrypka, ucisk w gardle, nieprzyjemny zapach z ust, czasem wymioty i krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego to kolejne objawy refluksu.

Sposoby na refluks i zgagę

1. Najważniejsza w tym przypadku jest dieta, bez tego leczenie farmakologiczne nie przyniesie efektów. To typowa dieta lecznicza, która ma zadanie złagodzić objawy, a nawet wyleczyć pacjenta. Należy wykluczyć z menu tłuszcze, potrawy kwaśne i cukier.

Mocna herbata, kawa, alkohol i napoje gazowane również powinny zostać wykluczone z jadłospisu. Dobrym sposobem na złagodzenie dolegliwości jest wprowadzenie tzw. białej diety. Są to produkty wysokobiałkowe, czyli przetwory mleczne, chude ryby, drób, wołowina.

Ziemniaki, woda, siemię lniane to najlepsze produkty w walce z chorobą. Potrawy powinny być przygotowywane na parze lub pieczone w folii. Należy całkowicie wykluczyć smażenie i szybkie spożywanie posiłków.

2. Pij zioła. Herbata z imbiru i kminu to tylko niektóre z nich. Warto włączyć do diety anyż, koper włoski, kardamon.

3. Jedz mniejsze porcje, ale częściej. Przejedzenie bowiem wpływa na cofanie się treści żołądkowej. Trzeba też jeść systematycznie, a ostatni posiłek na 3 godziny przed snem.

4. Należy unikać schylania się. Siłownia również nie jest wskazana. Nie świadczy to jednak, że nie można się ruszać. Umiarkowane ćwiczenia korzystnie wpłyną na wagę, co ma niewątpliwie duże znaczenie przy refluksie. Nacisk na podbrzusze może zwiększać wyciek kwasów do przełyku.

Leczenie

Oprócz zmian nawyków żywieniowych, lekarz prowadzący przepisze leki, które wspomogą wyleczenie choroby. Są to środki zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego.

Farmakologia jest niezbędna w przypadku stwierdzenia refluksu. Jeśli leczenie nie przyniesie skutków, mimo podwojenia dawek leków, należy rozważyć operację za pomocą laparoskopu.

Choroba refluksowa należy do dolegliwości przewlekłych. W zależności od czynników, może się zaostrzać lub zanikać.

Nie zagraża życiu, jednak nieleczona potrafi prowadzić do poważnych powikłań, a u 10% chorych może doprowadzić do stanu przedrakowego. Bez względu na stopień zaawansowania choroby, należy przestrzegać podstawowej zasady: refluks = dieta.