Kategorie: Zdrowie

Trądzik – dieta i jej wpływ na stan skóry

Problemy skórne – wypryski, trądzik to zmartwienie osób w różnym wieku. Zła dieta, zanieczyszczone powietrze, stres i używki powodują, że problem trądziku dotyczy coraz szerszej grupy osób. Trądzik i zmiany skórne nie są już przypadłością typową dla nastolatków.

Osoby po 30, 40, a nawet 50 roku życia często zmagają się z tą uprzykrzającą życie chorobą zapalną skóry. Zmiana diety, stylu życia i produktów, które stosujemy, do pielęgnacji skóry trądzikowej może, przynieść zauważalną poprawę.

Zła dieta nie jest jedyną przyczyną odpowiedzialną za pojawienie się trądziku, jednak jej zmiana może mieć znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dieta przy skórze z objawami trądziku powinna zawierać produkty bogate w minerały i witaminy, które mają korzystny wpływ na jej kondycję.

Nie ma jednej reguły dotyczącej produktów spożywczych, które szkodzą naszej skórze, ponieważ jest to sprawa indywidualna – istnieje jednak grupa produktów, które powodują nasilenie zmian skórnych u wielu osób.

Na podstawie obserwacji możemy wyeliminować produkty, które powodują pojawienie się zmian skórnych lub je nasilają. Dieta stosowana przy trądziku powinna być lekkostrawna i zawierać jak najwięcej naturalnych produktów.

Świeże warzywa, owoce, zioła pomogą oczyścić organizm z toksyn i dostarczą organizmowi wszystkie niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji. Skóra trądzikowa źle reaguję na wysoko przetworzone produkty, barwniki, ulepszacze i konserwanty.

Z diety powinny zostać wyeliminowane wysoko słodzone napoje gazowane, słone i pikantne przekąski oraz jedzenie typu fast food. Jedzenie, które posiada, długi termin przydatności do spożycia zawiera, zazwyczaj dużo konserwantów dlatego powinno zostać ograniczone do minimum.

Słodycze i czekolada (nawet gorzka) często nasilają zmiany lub powodują wysyp nowych, tłuszcze zwierzęce oraz smażone potrawy mają niekorzystny wpływ na skórę i wielu przypadkach nasilają trądzik. Przyrządzanie dań w parowarze oraz zastąpienie tłuszczy zwierzęcych wysokogatunkową oliwą pozytywnie wpłynie na stan skóry.

Posiłki przyrządzane na parze są proste w przygotowaniu zdrowe i smaczne a dania tak przygotowywane zachowują najwięcej witamin i minerałów – gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej.

Przygotowując, posiłki powinniśmy, uwzględnić w nich produkty zawierające witaminę A. Witamina występuje np. w marchewce, pomidorach, brokułach, papryce, szpinaku i sałacie. Owoce zawierające witaminę A to m. in. pomarańcze, brzoskwinie i melony. Witamina A łagodzi zmiany trądzikowe oraz wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej ogólną kondycję.

Niedobór witamin z grupy B prowadzi do pogorszenia kondycji skóry, nasilenia łojotoku, osłabienia włosów i paznokci. Witaminę zawierają rośliny strączkowe, orzechy, pestki, przetwory mleczne. Witamina B występuje też w płatkach śniadaniowych, pieczywie, jajkach i wątróbce.

W diecie nie powinno zabraknąć też cynku – pierwiastek ten pomaga w stanach zapalnych skóry i działa leczniczo, przyspiesza gojenie wyprysków, ran i otarć. Niedobór cynku nasila zmiany skórne i utrudnia ich gojenie.

Cynk występuje w owocach morza np. ostrygach i małżach, wątrobie cielęcej, ziarnach sezamu i pszenicy, nasionach dyni, orzeszkach ziemnych, arbuzie i roślinach strączkowych. Cynk jest lepiej przyswajalny z produktów pochodzenia zwierzęcego, kwas fitynowy, który jest, zawarty w roślinach wiąże, cynk i utrudnia jego wchłanianie.

Dieta u osób z problemami skórnymi powinna zawierać duże ilości błonnika – błonnik pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksycznych produktów przemiany materii.

Błonnik zawarty jest w owocach suszonych i świeżych (np. awokado, jabłkach, gruszkach, jagodach, jeżynach, malinach, żurawinie) roślinach strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy i soi), ziarnach zbóż, orzechach, warzywach (np. selerze, szpinaku, rzepie, chrzanie, czosnku, pietruszce, koprze), w kaszy jęczmiennej i ryżu brązowym.

Produkty bogate w błonnik powinny być stopniowo wprowadzane do diety – szybkie zwiększenie błonnika w diecie może spowodować problemy żołądkowe (gazy, wzdęcia i luźne stolce).

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu i regeneracji skóry potrzebne są wartościowe składniki odżywcze. Zmiana diety i nawyków żywieniowych przywróci równowagę w organizmie i przyspieszy procesy regeneracyjne.

Skóra stanowi największy organ naszego ciała i posiada duże zdolności regeneracyjne – urozmaicona i zdrowa dieta pomoże, nam zachować ją w dobrej kondycji przez długi czas dostarczając, jej wszystkich niezbędnych substancji chemicznych.

admin

Nowe tematy

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowań?

Większość ludzi od czasu do czasu doświadcza przeziębienia lub grypy. Istnieją jednak pewne sprawdzone sposoby zmniejszenia prawdopodobieństwa zarażenia. Chociaż większość…

8 miesięcy temu

Czy w ciąży można bezpiecznie latać samolotem?

Wiele kobiet będących w stanie błogosławionym zastanawia się nad tym, czy w ich przypadku podróż samolotem na pewno będzie bezpieczna…

8 miesięcy temu

Czego nie musisz (już) robić, kiedy jesteś weganinem?

Kiedy przechodzisz na dietę roślinną, możesz nagle poczuć się przytłoczony liczbą obowiązków, które stawia przed tobą taka dietetyczna transformacja. Nie…

9 miesięcy temu

Sól w diecie – nie taka straszna, jak ją malują

Sól od zawsze stanowi istotny składnik naszej diety. To ona była jednym z pierwszych kruszców, które stanowiły rodzaj swoistego pieniądza:…

9 miesięcy temu

Refluks i zgaga – jak poradzić sobie z problemem?

Na początek krótkie wyjaśnienie, czym jest refluks i zgaga. Pojęcia bowiem są często mylone. Za obie dolegliwości odpowiadają problemy ze…

9 miesięcy temu

Kiedy boli nas głowa – może to być zapalenie zatok

Jasną i klarowną sprawę mamy wtedy, kiedy przechodzimy ostre zapalenie zatok. Dlaczego? Ponieważ objawy tej choroby są wyraźne: obfity żółty…

9 miesięcy temu